Interjú
az ágazat szenvedélyes szereplőivel

Az a legjobb, ha maguk az ágazat szereplői, a terület szakértői beszélnek a liba- és kacsamájról.
Ismerje meg pályafutásukat és a szenvedélyt, amellyel ezt a szakmát gyakorolják!
Beavatjuk a minőségi liba- és kacsamáj titkaiba!

Birkás Endre PhD

Birkás Endre PhD vagyok az EFS Euro Food Service Kft. ügyvezetője, az Euro Foie Gras Állatjóléti Munkacsoportjának aktív tagja. A hízott lúd, és hízott kacsa termékkör kül- és belkereskedelmi értékesítésével foglalkozom, immár több, mint 25 éve.

Mesélje el a saját történetét, hogy került ebbe az iparágba?

Orosházán születtem. Ez a város méltán nevezhető a magyar hízott libamáj bölcsőjének. Értelmiségi szüleim, a ’80-as évek végén, a rendszerváltás időszakában, Orosháza határában vásároltak egy kis tanyát hobbi céllal, de a kis tanya az évek során lúdnevelő teleppé bővült. Ennek, családunk minden tagja örömmel volt részese, hiszen a természet közelsége, a vidéki élet nyugalma, az állatok szeretete, és a szorgalmas, becsületes munka értelmébe vetett hit mind-mind motiváltak bennünket.

Miért pont ezt a hivatást/foglalkozást választotta?

Először „csak” munkát kerestem, de azon keresztül olyan foglalkozást találtam, hogy az gyorsan a hivatásommá is vált. Egyetemi éveimet Budapesten töltöttem, a Corvinus-on nemzetközi kapcsolatokat, és külgazdaságtant hallgattam, és csak egy vargabetűt leírva kerültem újra az iparág közelébe. Sztorim igazolja, hogy véletlenek tényleg nincsenek: a vitorlás oktatóm egyik ismerőse keresett olyan munkatársat, aki beszél franciául. Ennyi. Hát így lettem, már rögtön az első munkahelyem egy külkereskedelmi vállalat „libamáj referense”! Azóta is a hízott lúd, és hízott kacsa ágazat kihívásai, azzal kapcsolatos feladatok határozzák meg mindennapi teendőimet, konkrétabban a termékkör kül- és belkereskedelmi értékesítésével foglalkozom több, mint 25 éve, így természetesen az iparágból merítettem PhD-m témáját is.

Milyen családi kapcsolódása van a kacsa-liba tenyésztéshez?

Az évek során a tanyán végzett fizikai munkából én is kivettem a részem, később, az egyetemi tanulmányaim alatti nyarak egy részét is a tanyán töltöttem.

Mi az, ami a munkájában a legnagyobb örömet okozza?

Fogyasztóink és kollégáink elégedettsége, ami egyben partnereink sikere, azaz a mi sikerünk is.

Hogyan viszonyul az állatokhoz? Milyen a kapcsolata az állatokkal?

Szeretet, figyelem, türelem, felelősség, törődés, gondoskodás, kötelesség és kompromisszum jellemzik leginkább a hozzájuk fűződő viszonyomat.

Mik az Ön személyes vállalásai, szabályai amik az állatok megfelelő tartására, és a fogyasztók elégedettségére vonatkoznak?

Az Euro Foie Gras Állatjóléti Munkacsoportjának tagjaként feladatom az Európai Unió szigorú állatjóléti szabályzatának aktuális nyomonkövetése, annak adekvát definiálása, és oly módon történő továbbításuk az ágazat szereplői felé, hogy azok alkalmazása és betartása egy sztenderdizált keretbe foglalt, minden esetben megvalósuló automatizmus legyen. Tehát a cél: egy globális szabályrendszer sikeres, lokális megvalósulását elősegíteni.

Mesélje el egy átlagos napját!

Átlagos napjaim nem rutinszerűek, feladatköröm sokrétű.

Hogyan foglalná össze a kacsa-, libatenyésztésel kapcsolatos érzéseit? Mit ad ez a hivatás Önnek?

Így foglalnám össze elhivatottságom alapját: az ágazat termékköre igényes-, egyben kivételes kvintesszenciák eseti találkozása, mivel
– évszázados hagyományokon alapuló örökségünk,
– és olyan nemzeti érték, ami világszínvonalú minőséget képvisel,
– egyben a mai kor nemzetközi kulináris művészetének szimbóluma is.

Dr. Csorbai Attila

Dr. Csorbai Attila vagyok a Baromfi Termék Tanács elnöke. Több nemzetközi szervezetben is képviselem a magyar érdekeket. Elnökségi tagja vagyok az európai baromfivágóüzemek szövetségének (AVEC), valamint az Európai Hízott Máj Szövetség (EuroFoiegras) alelnökeként tevékenykedem. Gyermekkorom óta az agrárium, azon belül az állattenyésztés, a baromfiágazat szereplőinek és termékeinek elkötelezettje vagyok.

Mesélje el a saját történetét, hogy került ebbe az iparágba?

A kezdetektől az egyik legizgalmasabb dolog az állatok világa volt. Lenyűgözött, viselkedésük megfigyelése, tenyésztésük, tartásuk logikája. A Pannon Agrártudományi Egyetem Kaposvári Állattenyésztési Karán végeztem, s már korán bekapcsolódtam a baromfitenyésztéssel kapcsolatos kutatásokba. Kitűnő mestereimnek köszönhetően komoly sikereket értem el a baromfitenyésztéssel kapcsolatos szakmai konferenciákon.
2004-ben PhD fokozatot szereztem. Ekkor felkérést kaptam a mezőtúri Tessedik Sámuel Főiskola állattenyésztési tanszékének vezetésére, szakmai tantárgyainak oktatására. Öt évet töltöttem itt, majd a hazai baromfiágazat szakmai szervezetének megkeresésére elfogadtam az igazgatói állást, melyet a mai napig betöltök.
Rengeteget tanultam itt az egyes cégek, integrációk működéséről, megismertem a hazai baromfiágazat minden jelentős szereplőjét, cégét, az ágazati jellegzetességeket, A mai napig fontosnak tartom, hogy ne szakadjak el a valóságtól, s igyekszem minden évben több napot is eltölteni a gyakorlatban, hogy pontosan lássam és érzékeljem az aktuális helyzetet.

Miért pont ezt a hivatást/foglalkozást választotta?

Talán inkább a hivatás választott engem, hiszen a baromfisoknak szüksége volt egy olyan emberre, aki amellett, hogy nem jelent üzleti konkurenciát, megérti és tolmácsolja a problémáikat mind a nemzetközi szervezetek, mind a hazai szakigazgatás és szakmapolitika irányába.

Milyen családi kapcsolódása van a kacsa-liba tenyésztéshez?

Az agrárium már kora gyermekkoromtól benne volt az életemben, szüleim a Kecskeméti Kertészeti Főiskolán tanítottak. Életembe óhatatlanul is beleköltözött szüleim munkájának megismerése, bizonyos munkafolyamatok kipróbálása, megértése, megtanulása. Mindemellett számtalan barátom, ismerősöm szülei is foglalkoztak baromfival.

Mi az, ami a munkájában a legnagyobb örömet okozza?

A legnagyobb öröm és egyben szakmai elismerés, ha jól megy az ágazatnak, annak szereplőinek. Nagyon szeretem a kitartó, folyton javító, kitűnő szakmaiságú embereket, akik valódi értéket állítanak elő.

Hogyan viszonyul az állatokhoz? Milyen a kapcsolata az állatokkal?

Igyekszem minél többet terepen tartózkodni, mert szeretem látni az állatokat, és beszélgetni a velük foglalkozó emberekkel, tanulni tőlük. Ők ismerik legjobban az állataikat, ők mutatják meg mit és miért kell úgy tenni, ahogy teszik. E tudás és napi szintű folyamatos munka nélkül nem volna állattenyésztés.

Mik az Ön személyes vállalásai, szabályai amik az állatok jóléti tartására, és a fogyasztók elégedettségére vonatkoznak?

Az EU állatjólétre és állati termékeire vonatkozó előírásai, standardjai már jelenleg is a világon a legszigorúbbak. A szabályok betartása és betartatása a legmagasabb minőséget és biztonságot garantálja a fogyasztók számára.
A jövőt tekintve is készek vagyunk ezen standardok javítására, emelésére. Ugyanakkor elutasítjuk azokat a kezdeményezéseket, melyek szakmaiatlanok és az ágazat ellehetetlenítését célozzák.

Mesélje el egy átlagos napját!

Azt hiszem nincs átlagos napom. Minden nap új problémák jelentkeznek, melyekhez új ötletek, új megoldások kellenek.

Hogyan foglalná össze a kacsa-, libatenyésztésel kapcsolatos érzéseit? Mit ad ez a hivatás Önnek?

A szakmaszeretet – mely esetemben a teljes baromfiágaztra vonatkozik – azt hiszem a szerelemhez hasonló érzés. Egy el nem múló vonzalom, egy folyamatos érdeklődés az ágazat, a termékei és szereplői iránt.

Kutni ANITA

Kutni Anita vagyok, okleveles élelmiszermérnök és termékfejlesztő. Családi vállalkozásunk, a Green-Divízió Kft., ahol vállalkozásfejlesztési menedzserként dolgozom. Főbb feladatköröm a Közel-Keleti piackutatás, Halal termékeink fejlesztése. Ebben a szerepkörben kamatoztathatom a szakmai tudásomat, és a korábbi külföldi tapasztalataimat. Munka mellett tovabbi kihívásokat kerestem és immáron egy éve az ELTE jogi karán tanulok.

Mesélje el a saját történetét, hogy került ebbe az iparágba?

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a baromfitenyésztést már az anyatejjel szívtam magamba. Belenevelkedtem egy olyan közegbe, ahol az állatok tartása gyerekkorom szerves része volt. Ahogy az is, hogy a szüleim által felépített állattartó telepeken töltöttem a hétvégéket, illetve a nyári szüneteket. Furcsa belegondolni abba, hogy az a hely, ahol egykor biciklizni tanultam, és a játszóterem volt, most etalonnak számít a magyar és nemzetközi baromfitenyésztők körében. A családi gazdaság ma már hatalmasra nőtt vállalkozás, amely magába foglalja a víziszárnyas tenyésztés és feldolgozás minden aspektusát (tenyésztés, nevelés, hízlalás, feldolgozás, kereskedelem), s mely rengeteg embernek biztosít megélhetést a dél-alföldi régióban.

Miért pont ezt a hivatást/foglalkozást választotta?

A családi vállalkozás adta az irányt. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán élelmiszermérnök (alap és mester) szakon végeztem. Az egyetem alatt lehetőségem nyílt meglátni a szakma sokszínűségét, felfedezni a benne rejlő innovációs lehetőségeket. Miután lediplomáztam, 4 évet dolgoztam légiutaskísérőként az egyik legnagyobb Közel-Keleti légitársaságnál. Ez időszak alatt más nézőpontokkal, gazdagodtam, de a hivatásomtól mégsem tudtam elszakadni, mert mindenhol a vállalkozásunk számára gyümölcsöző lehetőségeket kerestem. A külföldi kitérő után, most újra részt veszek a cég mindennapjaiban.

Milyen családi kapcsolódása van a kacsa-liba tenyésztéshez?

Édesanyám és Édesapám a mai napig ebben az iparágban tevékenykednek és annak meghatározó szereplői. Ezt bizonyítják az Édesapám részére megítélt szakmai díjak és a termékeink sikerei is az üzleti partnereink, vevőink között.

Mi az, ami a munkájában a legnagyobb örömet okozza?

A szülői elismerés, a kollégák és a vállalkozás sikere és a vevői elégedettség világszerte a termékek magas minősége miatt.

Hogyan viszonyul az állatokhoz? Milyen a kapcsolata az állatokkal?

Nagyon szeretem az állatokat és ebből kifolyólag rendkívül fontos számomra az állatjólét, illetve az állatvédelem.

Mik az Ön személyes vállalásai, szabályai amik az állatok megfelelő tartására, és a fogyasztók elégedettségére vonatkoznak?

Nincs prémium termék és elégedett vásárló, ha az állatok tartása nem a legjobb körülmények között történik, illetve ha a feldolgozás nem magas minőségi standardeknek megfelelően zajlik. Minden nap arra törekszünk, hogy megfeleljünk az előírásoknak és a saját magunk elé állított magas elvárásoknak a termékelőállítás minden egyes fázisában.

Mesélje el egy átlagos napját!

Minden nap új kihívást tartogat, hiszen nehéz megtalálni az egyensúlyt a jogi tanulmányaim, a munkavégzés a saját- és családi vállalkozásban, a nyelvtanulás, illetve a magánélet között. Mindezek ellenére igyekszem minden területen jól teljesíteni.

Hogyan foglalná össze a kacsa-, libatenyésztésel kapcsolatos érzéseit? Mit ad ez a hivatás Önnek?

Ez az ágazat rendkívül érzékeny és kissé bizonytalan közeg. Gondolok itt az egészségügyi, gazdasági és egyéb válságokra. Viszont éppen ez a szakma szépsége, hogy minden nap kihívások elé állít, fejlődésre ösztönöz, motivál. Bízom benne, hogy Magyarország megtartja ezt a tradicionális termelő tevékenységét, valamint jelentős piaci helyzetét a jövőben is.