Foie gras
minden formában

A hízott máj a világ legnevesebb konyháiban is kitüntetett szerepet kap. Ezt igazolja, hogy a francia kulináris tudás nagykövete javaslatára, Franciaország a Foie Gras-t 2006-ban hivatalosan is „Franciaország védett kulturális és gasztronómiai örökségének” nyilvánította.
Franciaországban a hízott májkészítmények forgalmazásának - annak speciális szabályozása miatt - megvannak a maga sajátosságai. Az olyan prémium, hízott máj alapú hőkezelt késztermékeknek, amelyek a májon és az ízesítésül szolgáló hozzávalókon kívül (fűszerek, esetleg alkohol) mást nem tartalmaznak, 3 fő kategóriáját tartják számon. Minden termék esetében meghatározó annak területi származása.

Fókuszban a Foie Gras különböző elnevezései

Foie Gras entier

Ez a készítmény, liba vagy kacsa, a teljes, egész májból, májlebenyből áll. Csak fűszerezéssel egészíthető ki (só, cukor, fűszerek, bor…), és szeleteléskor egységes színű, homogén a vágásfelület.

Foie Gras

A Foie Gras májlebeny részekből, -darabokból áll, amit szintén csak a fűszerezéssel tesznek még élvezhetőbbé. Szeleteléskor vágásfelülete esztétikusan márványos jelleget formál, emiatt is nagyon közkedvelt.

Bloc de Foie Gras

A májakból homogén masszát készítenek, fűszerezés után hőkezelik. Két kategória létezik: bloc darabokkal (ekkor a masszában min. 30% egész darabokat találunk) és darabok nélküli.

Ellentétben azzal, amit gondolnánk, nem kell top séfnek lennünk ahhoz, hogy otthon elkészítsük a saját Foie Gras-nkat! Az üzletekben elérhető a nyers hízott liba- és kacsamáj (még olcsóbb is 😉), így magunk is elkészíthetjük különböző módokon.

A hab a tortán: tökéletesen és gyorsan elkészíthető serpenyőben, szeletben sütve, és körettel is!

Szóval irány a konyha!

Kiváló választás egy gyors és ízletes aperitifhez a barátokkal!