Foie Gras
régen és most

Ki mondta, hogy a hízott liba- vagy kacsamájat bonyolult elkészíteni? Gondolja újra, akár igazi mesterszakács, akár kezdő, a hízott máj sokféleképpen elkészíthető: hagyományosan, vagy ami meglepőbb, Thermomixben vagy mikrohullámú sütőben is... És a meglepetések ezzel nem értek véget! Szóval kövesse az útmutatót - és irány a konyha!

A hízott máj 1921-ben:

vissza a klasszikusokhoz!

A hagyományos, ősi vízfürdő…

Nagyon gyakori ez a főzési módszer, ahol forró vizet használunk a főzéshez, újramelegítéshez vagy melegen tartáshoz, és a hízott máj elkészítéséhez is.

A hízott liba- vagy kacsamáj vízfürdőben történő elkészítéséhez válasszunk nyers, egész hízott májat, és ne feledjük, hogy először ki kell ereznünk!

  • Miután szobahőmérsékleten levegőztettük a májat, tegyük egy lapos tálba, és fűszerezzük sóval és borssal. Egy kávéskanálnyi, tetszés szerinti alkoholt is adhatunk hozzá, hogy feldobja az ízét: Tokaji, Portói, Armagnac és Sauternes is nagyon jól illik ehhez a kivételes fogáshoz!
  • Hagyjuk pácolódni körülbelül harminc percigmajd helyezzük ahízott májat egy cserépedénybe (terrine).  
  • 180 °C-ra előmelegített sütőben a vízfürdőt úgy végezzük, hogy a cserépedényt egy meleg vízzel töltött edénybe helyezzük. Emlékeztetőül: egy 180°C-on történő vízfürdős főzés esetén, egy 500 g tömegű hízott májnak 20-30 perc időre van szüksége.

    Tipp:

    Ellenőrzéshez használjuk a kés pengéjét, ha közepesen rugalmas a májunk, akkor kész!

  • Utolsó lépés: mielőtt megkóstolnánk a hízott májat, hagyjuk kihűlni, és tartsuk a hűtőben 3 napig. Ez egy ideális előétel, mert előre elkészíthető!

A Foie Gras sütése serpenyőben!

Kiváló előétel-tipp: gondoljunk a serpenyőben sült hízott májra!

A serpenyőben készült hízott liba- és kacsamájnál elengedhetetlen, hogy nagyon jó minőségű nyers egész májat használjunk (a szupermarketekben a friss áru vagy fagyasztott áru részlegen kapható).

  • Vágjuk fel a friss hízott májat (ideális esetben kb. 1,5 cm vastag) szeletekre. Amit a fagyasztópultban találunk, azt már előre méretre vágták. Serpenyőben a hízott máj egyszerűen és gyorsan elkészíthető, süssük barnára 4-5 percig magas hőfokon mindkét oldalát.
  • Fogyasszuk kis pihentetés után nem túl forrón, kenyérrel, és variáljuk a kiegészítőket a végtelenségig! Válasszunk például az ízek párosításához édes-sós köretet: sült almát, kivit vagy sült dióbelet!

Tipp

nagyszerű előételhez: tálaljuk a serpenyőben sült hízott májszeletet Armagnac-al ízesített, kis szeletekre vágott, mázas brióson! A siker garantált! 

Hízott liba- és kacsa félkonzerv, azaz a „mi-cuit”… A nagymama trükkjei mindig trendik!

Azt tervezi, hogy barátait vacsorára hívja és szeretné meglepni őket? Megvan a megoldás! Készítsen ún. „közepesen főzött hízott májat”, azaz Foie Gras mi-cuit-t! A hízott máj ilyen típusú mérsékelt, visszafogott hőkezelése (valójában pasztörizálása) optimális módon őrzi meg a máj eredeti ízét!

Tipp:

a „micuit” hízott májat különböző kiszerelési formákban lehet elkészíteni:
cserép-, vagy üvegedénybenvákuumcsomagolásban vagy akár fémdobozban!
Eszerinti tartósítása egyszerű és hatékonyminőségét hosszú ideig megőrzi (akár 3-6 hónapig is, hűtve tárolva)!

  • A Foie Gras mi-cuit elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy gondosan válasszuk ki az alapanyagot. A maximális ízélmény érdekében a hízott májhoz használjunk Guérande sót! Ehhez keverjük össze a májat Guérande sóval és fehér borssal.
  • Miután befűszereztük, tekerjük a hízott májat egy ruhába (konyharuha, géz…) és szerezzünk be egy légmentesen záródó edényt (Tupperware típus, lehetőleg üveg). Töltsük meg ezt az edényt körülbelül egyharmadáig durva Guérande-sóval, hogy ágyat képezzen, majd helyezzük a hízott májat a sóágyra.
  • Tegyük a hűtőszekrénybe 48 órára anélkül, hogy közben kinyitnánk az edényt. Ezután vegyük ki a Foie Gras-t a ruhából, anélkül, hogy érintkezésbe kerülne a sóval.
  • Most már folytathatjuk az elkészítést! Tekerjük a fűszerezett hízott májat fóliába, hogy a végeinél feltekerve kolbászt formáljon. A vízfürdős technikát alkalmazva 50 percig főzhetjük a hízott liba- és kacsamájat 70°C és 85°C közötti hőmérsékleten.
  • A főzési folyamat végén merítsük a Foie Gras-t hideg vízbe, és hagyjuk érni a hűtőben, mielőtt elfogyasztjuk!

Ha többet szeretne megtudni, fedezze fel a Foie Gras mi-cuit-re épülő receptötleteinket :
Irány a konyha!

Foie Gras au torchon… a gasztronómia szerelmeseinek

A „Foie Gras au torchon” szintén „Foie Gras mi-cuit”, de igen különleges főzési technikával készül… Az ínyencek körében nagyon népszerű, mivel alaplevében, alacsony hőmérsékleten történő főzése során minden ízét megőrzi.

  • Először is ajánlott a hízott májat 1 órán át hagyni levet ereszteni egy kevés tejben és durva sóval ízesített vízben.

  • Ezután ízesítsük a hízott liba- vagy kacsamájunkat tetszés szerint választott sóval és fűszerekkel úgy, hogy azok a májat mindenhol érjék. Hagyjuk pácolódni a Foie Gras-t egy fóliában a keverékével együtt a hűtőszekrényben 1 órán át!

  • Ezután egy tiszta konyharuhába tekerjük bele a hízott májat, mindkét végének szorosnak és zártnak kell lennie. Merítsük bő, forrásban lévő vízbe, hogy lepje el teljesen, forraljuk fel újra, majd zárjuk el, fedjük le, hagyjuk pihenni és lehűlni szobahőmérsékletre.

  • És már majdnem kész a Foie Gras-nk, csak ki kell bontani, kitekerni a ruhából. Megnyomkodva formázzuk, és megismételjük a harmadik lépést a máj újbóli betekerésével egy ruhába. Most hagyjuk pihenni legalább 12 órát a hűtőben, jó étvágyat!

10 másodperc kultúra

„A Foie Gras telítetlen zsírsavakban gazdag. Az ilyen típusú zsírsavak fogyasztása ajánlott, hogy szerepeljenek az étrendünkben, mert csökkentik a vér káros koleszterinszintjének arányát.”

Foie Gras 2021-ben

Szeretné meglepni barátait és családját, és túl sok bonyodalom nélkül elkészíteni egy házias jellegű ételt? Készítsünk hízott májat a kedvenc konyhai robotgépünkkel: a Cookeo vagy a Thermomix segítségével bármit megtehetünk! És igen, a Foie Gras elkészítése így is lehetséges és nagyon egyszerű!

A Foie Gras a  COOKEO-ban

Hozzávalók

Őrölt bors, só, alkohol (konyak, Tokaji, sauternes…), különleges minőségű (tengeri) só, 1/2 nyers, kierezett hízott liba- vagy kacsamáj

A recept lépései

  • Kezdetnek áztassuk a hízott májat sós vízben 1 órán át
  • Ezután pácoljuk sóval, borssal és 1 evőkanálnyi, tetszés szerinti alkohol hozzáadásával ízesített fűszerezésben. A konyak vagy a Tokaji aszú például jó párosítás lehet.
  • Ezután öntsünk 20 ml vizet a Cookéo tartályába, és forraljuk fel. Ehhez előmelegítés közben használhatjuk a „barnítás” üzemmódot.
  • Tegyük a hízott májat a gőzölő kosárba, majd az robotba, majd kezdjük el főzni a „nyomás alatti főzés” üzemmódban körülbelül 12 percig.
  • És kész is van! Tartsuk hűvös helyen, a kóstolással még 8 órát kell várnunk!

A Foie Gras a  thermomixben

Hozzávalók

1 nyers, 400 g-os hízott liba- vagy kacsamáj kierezve, finom só, őrölt bors, 50 g portói, 1 liter víz.

A recept lépései

  • A hízott máj mindkét oldalára 1 teáskanál sót szórunk, ugyanezt tesszük a borssal is.
  • Tegyük a hízott májat egy edénybe, és fürdessük meg 50 g portóiban, majd a keveréket a zárt edényben pácoljuk 2 órán át hűvös helyen.
  • Öntsünk 1 liter vizet a Thermomixbe, és programozzuk be 10 percre a Varoma funkcióval, lassú főzés sebességen.
  • Miután bepácoltuk, csomagoljuk a hízott májat 2 réteg fóliába, és szorítsuk össze. Zárjuk le a fóliát az oldalán gumiszalaggal.
  • Befejezésül az egészet tekerjük be alufóliába, ez lehetővé teszi a hő eloszlását a sütés során.
  • Helyezzük be az egészet a Thermomix Varomájába, és állítsuk be újra 9 percre. Ezután fordítsuk meg, majd állítsuk be újra 9 percre.
  • Ha kész, tegyük egy vízzel és jégkockákkal teli salátás tálba 40 percre, ettől megdermed és megkeményedik.
  • Tartsuk hűvös helyen 3 napig, mielőtt kicsomagoljuk és elfogyasztjuk.

Foie Gras sebtében ….

A még nagyobb kényelem és gyorsaság érdekében a hízott májat
mikrohullámú sütőben is elkészíthetjük! Ez az alternatíva tökéletes azoknak,
akiknek nem sok konyhai eszköz áll a rendelkezésükre!

Tipp:

A trükk: 2 perc alatt kész. Fedezzük fel a Speed Cooker trükköt!

  • Vegyünk egy 500 g-os hízott liba- vagy kacsamájat, és egy tálba öntsünk egy liter tejet, adjunk hozzá egy kevés vizet, hogy teljesen ellepje. Jégkockákat is adhatunk hozzá, hogy megszilárdítsa.
  • A hízott májat tegyük 2 órára a hűtőszekrénybe, majd csepegtessük le és szárítsuk meg
  • Ízesítsük a májat durva sóval és borssal, majd tekerjük fóliába, többször megforgatva.
  • Tegyük a hízott májat 2 percre a mikrohullámú sütőbe, majd ha kész, tegyük a hízott májat egy napra a hűtőszekrénybe.
    És már kész is van, mi sem egyszerűbb! Jó étvágyat!
„Ne feledjük: hízott liba- és kacsamáj – akkor, amikor csak akarjuk, ahogyan akarjuk, ahol akarjuk és akivel akarjuk!”