Az ínyencek csatája:
LIBA VS KACSA

A hízott liba- és kacsamáj (franciául összefoglalóan Foie Gras) világszerte ismert ínyencség, mely az év végi ünnepi fogások között is a legnagyobb sztár, a magyar- és a francia konyha egyik presztízs alapanyaga, nagyra értékelt, különösen előállításának hagyományosan kézműves jellege miatt. Ez az a tradicionális étel, amelyet több ezer éve fogyasztanak, és csak libából vagy kacsából származhat. De mi a különbség a liba- és a kacsamáj között? Most mindent elmondunk!

Liba vagy kacsa Foie Gras?
Ez ízlés kérdése!

A hízott libamáj, mely 2013 óta hungarikum, és ami előállításában Magyarország világelső, méltán kap kitüntetett rangot a gasztronómia szakavatottjainak körében. Világviszonylatban kuriózum, kevésbé elterjedt, mint a hízott kacsamáj, és az ínyencek szívében különleges helyet foglal el. Akár szakértői terméknek is nevezhetjük, fogyasztásával a kivételes alkalmakat koronázzuk meg. Ősi magyar hagyomány alapján vált a mai kor kulináris művészetének szimbólumává! És jó okkal: már több mint 4500 évvel ezelőtt, az ókori világban is nagyon szerették. Míg jellemzően, a gasztronómiában jártas véleményformáló, a libamáj lágy, és krémes ízét hangsúlyozza, addig a kacsamáj hívei annak rusztikus, karakteres ízét kedvelik.

A libamáj színe visszafogottabb, szürkés – tört fehér, míg a kacsamáj a bézstől a narancssárga színig terjed. A libamáj, ami általában nagyobb méretű, azzal a sajátossággal is rendelkezik, hogy sütés során kevesebb zsírkiválást produkál, mely tulajdonság ideális alapot biztosít különböző hőkezelt-, konzerv termékek elkészítéséhez is, ezzel is hangsúlyozandó a termék egyedülállóságát.

Egyes Michelin-csillagos sztárséfek szerint a kacsamáj tökéletesen alkalmas melegen fogyasztandó ételek elkészítéséhez, míg a libamáj kiváló íze inkább a hideg fogásokban érvényesül a legjobban. Mások, a kacsamáj esetében, annak karakteresebb ízét értékelik, és a libamáj krémes finomságát és könnyedségét hangsúlyozzák.

Tehát akár a liba, akár a kacsa táborába tartozik, egyben megegyezhetünk, hogy minden csak ízlés kérdése!

Összefoglalva

 
Libamáj
Kacsamáj
Gyakoriság
Étoile Étoile Étoile
Étoile Étoile
Arány a magyar termelésben
30%
70%
Íz
krémes és lágy
karakteres, hangsúlyos
Szín
(sütés után)
szürkés
bézs-narancssárga
Méret
Sütés
minimális zsírkiválás
több zsírkiválás

Tudta?

Míg a természetben a libák jellemzően növényi alapú táplálékokat fogyasztanak (magvakat, leveleket és más növényi részeket), addig a kacsák inkább vegyes étrendűek és a növények mellett rovarokat, puhatestűeket, halakat, kétéltűeket is fogyasztanak.

Fókuszban a termelés

Sok hízott máj rajongó számára a libamáj a Foie Gras-k királynője, és mint minden királynő, ez is ritka: a magyar éves termelés 2-2,5 milliós kibocsátásával, Magyarország a világ legnagyobb hízott libamáj előállítója. Joggal lehetünk büszkék egy ilyen valódi ritkaság világelsőségére!