FAQ

A mondás szerint a hízott májat: „amikor csak akarod, ahogy akarod, ahol akarod, akivel akarod”! Tehát számos ötlet van, hogy a Foie Gras hogyan legyen egy aperitif vagy előétel főszereplője!

A sikeres aperitif-vacsora kínálófalatkás tálcájára választhat például ilyen hízott liba- és kacsamáj alapú finomságokat: mini burgerek, croques monsieur, wrapek, pirítósok. Az összes receptünket itt találja.

Mindenesetre a gyümölcsök és a diófélék is jól mennek a Foie Gras-hoz 😊

Ideális esetben hideg tányéron kell tálalni (kivéve a forró készítményeket)! Ami az arányokat illeti, azt tanácsoljuk, hogy előétel esetén személyenként 50-70 grammal érdemes kalkulálni, főétel esetén pedig akár 130 grammot is tervezhet! A szépség kedvéért a Foie Gras-t kis gyümölcsökkel is díszítheti: dió, füge lekvár stb., és jó ötlet, ha egy kis Guérande sóval körbe is szórja.

Pohárka, kanál, pirítós, nyárs … tálaláskor bármi működhet!

A hízott májat csomagolt állapotban a fogyaszthatóság dátumáig, az előírás szerinti hőmérsékletet biztosítva tarolhatja a hűtőben, de ne várjon túl sokáig a fogyasztásával! Az előkészítésével kapcsolatban figyelembe kell venni, hogy fogyasztás előtt tanácsos 24 órát pihenni hagyni a hűtőszekrényben az elkészített terméket.

Tipp: Annak érdekében, hogy a termék minden ízét ki tudjuk élvezni, ajánlott 10-15 percig szobahőmérsékleten hagyni, mielőtt megkóstoljuk!

A hízott liba- és kacsamáj szupermarketekben, közvetlen értékesítésben (üzletekben vagy online oldalakon), de számos piacon is az év bármely szakában megtalálható! Az év végi időszakban ez a termék hagyományosan jobban keresett.

Megtalálható a friss húsáru osztályon: vákuumcsomagolva, de a fagyasztott részlegen is, felszeletelt formában.

Ha nyersen szeretné megvásárolni, akkor közvetlenül a szupermarketekben, a hentesnél vagy a piacon találja meg. Itt a legfontosabb feltétel a termék frissessége, ezért figyeljünk a fogyaszthatósági időre! Az ideális az, ha vákuumcsomagolt terméket választunk, ami garantálja a frissességet és a felhasználhatósági időt!

Először is, nyers hízott liba- vagy kacsamájra van szükségünk, és az első fontos lépés: a kierezés, ügyelni kell arra, hogy a lebenyeket szétválasztva gondosan távolítsuk el a máj  ereit, erezetét. A második a fűszerezés, fontos, hogy a sót és borsot pontosan mérjük ki! Ezután tenyerünkkel a fűszert egyszerűen nyomkodjuk bele a májba. Választhatunk, hogy a Foie Gras-t egy cserép-, vagy üveg edénybe helyezve főzzük készre vízfürdőben, és ha elkészült, tároljuk hűvös helyen.

A különböző elkészítési módokról további tanácsokat itt talál.

Igen, persze, ha már egyszer kibontotta, fagyassza le a szeletelt hízott májat, fóliába csomagolva! A fagyasztóban akár 4-6 hónapig is eltartható (a fagyasztó tárolási hőmérsékletétől függően). Viszont fontos ellenőriznie, hogy nem volt-e korábban már lefagyasztva a máj.

Ahhoz, hogy a hízott májból a lehető legjobb szeleteket kapjuk, ne használjunk fogazott típusút, és részesítsük előnyben a vékony pengéjű késeket. Szeletelés előtt merítsük a pengét forró vízbe, és azután szeleteljük vele!

De választhat egy apró-, egyben nagyon hatékony kiegészítőt is: francia nevén a „Foie Gras Lyre”-t! Ez a speciális eszköz lehetővé teszi, hogy tökéletes, sima metszésfelületű, szabályos szeleteket készíthessen! A szép tálalás titkos kelléke 😊

Fontos tipp a választott vágóeszköztől függetlenül: ne felejtsük el kivenni a Foie Gras-t a hűtőből 10-15 perccel a szeletelés előtt!

Ha nem iszik alkoholt, a hízott máj ajánlott kísérői a rostos, édes, gyümölcs alapú üdítőitalok, mint pl. a bio almalé, de nagyon jól illik hozzá a szőlőlé is, vagy a vörös gyümölcslevek!

Igen, feltéve, hogy jól átsütve, kis mennyiségben fogyasztja! Tehát csak hőkezelt hízott kacsa- és libamájat fogyaszthat, valamint olyan konzervet, amely 100 °C-nál magasabb hőkezelésen ment át.

Az elkészült hízott máj mellé tökéletes kísérők a desszert-, illetve félédes fehérborok: Tokaji aszú és szamorodni, Jurançon, Sauternes, Coteaux du Layon, Côtes de Bergerac, Monbazillac… vagy régióktól függően egyéb fajták.

A serpenyőben sült hízott májakhoz inkább a vörösbort ajánlunk: Villányi, Szekszárdi, Egri, Bordeaux, Burgundia, Loire… Választhat erőteljes és lágy bort is, mint a Pommard vagy a Banyuls!

Akár édes, akár sós hízott máj recept pompás kísérője a pezsgő is. Emeljük poharunkat!

Az ízléstől és a hagyományoktól függően a kenyér kiválasztása döntő fontosságú a hízott máj élvezete szempontjából. Sokféle kenyér megfelelő: de a legjobb a parasztkenyér, és a teljes kiőrlésű! Ideális kísérői a Foie Gras-nak azok a fajták, amelyek biztosítják a textúrák tökéletes egyensúlyát! Vágja egyszerűen vékony szeletekre. Választhat szendvicskenyeret, brióst vagy hagyományos kalácsot is.

A rozskenyér is jó választás lehet, ráadásul alacsony kalória tartalmú és rostban gazdag! A vállalkozó kedvűek választhatják a fügés vagy diós ízesítésű kenyeret, azonban mindig ajánlatos megpirítani a szeleteket a hízott máj mellé. Apró tippek és a Foie Gras-kedvelők alapvető szabálya: soha ne kenjük a Foie Gras-t! Egyszerűen vékony szeletekben helyezzük a kenyérünkre 🙂